RYTTERGÅRDEN - Undgå styrt

I SAMARBEJDE MED

STYRT - UNDGÅ TRACKDAY STYRT

Taget i betragtning af at de fleste trackday kørere kører langsomt – i forhold til roadracing eliten – og i betragtning af, at kørere har deres hænder på samme maskiner og dæk, som selv nogle af de bedste proffer også bruger, er det svært at forhindre styrt på vores rejse til at blive bedre trackdagkørere?

Vi førsøger at vende nogle af de mest almindelige årsager til styrt i denne artikelserie, og samtidig rette focus på ikke selve styrtet, men snarre årsagerne hertil.

Overmod

Når tiden kommer til at vove sig ud på banen for første gang, tænker mange nok at de er blandt de hurtigste derude, og imponerer alle med deres naturlige talent.

Nogle vil ganske vist være gode i forhold til den øvrige del af den “uerfarne” gruppe, og måske enda en af de hurtigste, men det varer ofte ikke længe før deres uerfarenhed og overmod koster dyrt.

Dette sker for mange begyndere på banerne. Det bunder selvsagt ofte i mangel på frygt, blandet med ønsket om at få hurtigere og hurtigere omgangstider, samt en mangel på viden og erfaring. En ofte dårlig cocktail.

Hvis du tager dig tid til at lære at gøre tingene rigtigt fra starten, enten ved at tage ved lærer af guides som denne, eller fra masterkørere / kørerskoler, så vil du massivt mindske din risiko for at havne i førnævnte katagori.

Tænk IKKE over at styrte

At være bange for at styrte vil ikke kun gøre dig langsommere, men det vil også øge dine chancer for at styrte ved at optage din værdifulde opmærksomhed fra din kørsel.

Hvis du er for fokuseret på ikke at styrte, kan det tage over, og vil fjerne din opmærksomhed væk fra hvad du laver og hvad du skal gøre, hvilket igen kan sætte dig i situationer, som kan resulterer i styrt.

Det kan virke paradoksalt, men for at mindske risiko for styrt, skal du ikke tænke over risikoen for netop styrt.

Ved at bandlyse disse tanker fra dit sind, vil du ikke kun være i stand til at låse op for meget mere af dit eget potentiale, men du vil også være i stand til at køre sikkert mens du gør det.

Ryk dine grænser med måde

Et mål for mange kørere er at køre hurtigere, men som vi har lært fra de uerfarne kørere, der er for ivrige efter at hævde sig selv, vil denne tilgang ofte resulterer i en tur til legasteene.

Man bør absolut skubbe sine grænser, og søge at køre hurtigere, men du behøver ikke at gå hele Evil Knievel og løb lige ind i det ukendte.

At forvilde sig for langt væk fra det sikre, det man allerede ved, er en stensikker måde at få panik lamperne til at blinke og resulterer typisk dumme beslutninger.

Det gode råd må være, pres dine grænser, men forbliv i kontrol.

Håndter sine fejl med ophøjet ro

Hvordan lærer man at håndtere sine fejl hensigtmæssigt.

Eksempelvis udskridning. Her har hver en del af dig, lyst til at lukke for speederen, når bagenden begynder at skride ud, men hvad man er nødt til er at holde gassen åben, slække lidt på den og lade baghjulet justere ind igen og derved forhindre en potentiel “highside”.

Grunden til at professionelle kørere er så gode til at forhindre styrt, selv midt i et, er fordi de har haft mange års erfaring med at gøre det forkerte.

Det eneste, man i virkeligheden kan gøre, er at lære hvordan man kontrollerer sin cykel korrekt og håndtere disse situationer. Øvelse gør “Mester”.

EN ARTIKEL I SAMARBEJDE MED