AMATØR & TRACKDAYS

Hvad er road racing, trackdays & banedage?

Road Racing er ræs for motorcykler på lukkede asfaltbaner. Der findes alle niveauer, og noget for enhver med benzin i blodet. De mindste af disse klasser kaldes “Mini Road Racing”, og kan være scooter, pocketbike, mini-moto, og mini-RoadRacing. Mini Road Racing køres typisk af unge kørere, men voksne er ikke udelukket.

De større klasser går under betegnelsen “Road Racing”, og vælges ofte af kørere fra 14år og op, og dem der allerede har erfaring fra motorcykel på gadeplan.

Alle kan, uanset erfaring og alder udleve drømmen om at kører på en rigtig bane, som en “rigtig” racerkører.

På en trackday har du en unik mulighed for at få styr på dine evner og din motorcykel under kontrolleret forhold.

Alle mc typer kan bruges

Nogle vil påstå at touring motorcykler og dirtbikes ikke hørte hjemme på racerbanen. Men man skal ikke afskrive nogle typer motorcykler, alle er velkommen. Dog skal det bemærkes at touringmotorcykler og dirtbikes hurtigt når max potentiale hvis du tager afsted for at køre ræs. Hvis man ønsker at kører ræs er en sportmotorcykle eller en supermoto et naturligt førstevalg til en fornøjelig trackday.

Det kræver minimum af forberedelse

Alt begyndelser er svær hvis man ikke får nogen hjælp. Som begynder og første gang på en racerbane skal man vide nogle ting, og det er på ingen måde raketvidenskab. Her på Trackdayguiden, vil du finde alt den information, du som begynder har behov for. Du vil finde information omkring kurser, motorcyklen, beklædning mv samt en masse gode råd og nogle elementære regler i forbindelse med kørsel på bane.

Trackdaykørsel betegnes som en "ekstremsport", dog er det lagt mere sikkert at kører friskt på en trackday end på offentlig vej. Trackdays bliver afviklet under sikre forhold, og der er altid kvalificeret redningspersonale i nærheden.

Mere motorkraft betyder ikke nødvendigvis at du er hurtigere. Tværtimod, som begynder har man hænderne fulde, bare ved at holde idealkurvene rundt på banen. Mere motorkraft medfører næsten altid at maskinen bliver sværre at kontrollere!

HVORDAN AFVIKLES EN TYPISK TRACKDAY?

Ræs for alle! Hobby kørere, amatører og de professionelle

Da trackdays oftest starter fra morgenstunden for at udnytte dagen, kan det anbefales at man overnatter i ryttergården eller i umiddelbar nærhed (hvis der er langt til banen). Man møder på banen om morgenen, hvor der startes med et teknisk kontrol af din mc. Det er vigtigt, at alle cykler, som kører på banen, er sikkerhedsmæssigt helt i orden. (Se evt. tjeklisten under Motorcykel.) Dæk, bremser og støddæmpere skal være i orden – og løstsiddende dele eller lækage er selvfølgelig absolut forbudt.

Efter teknisk kontrol vil der blive indkaldt til informationsmøde af den pågældende arrangør, et såkaldt “føremøde”. På føremødet vil dagens deltagere blive orienteret om regler og opførsel på banen og i ryttergården.

På trackdays tilbydes deltagerne oftest instruktør i større eller mindre grad. Deltagere inddeles i grupper efter evne og hver gruppe kører på banen i 15-20 minutter af gange. Formen af instruktion variere fra arrangør til arrangør. fra one2one feedback og instruktion i placering på cykel og kørebanen, til decideret kursusform hvor ideallinier og køreteknik gennemgås og praktisk kørsel øves i ryttergården inden deltagerer slippes løs på banen.

*pas: Et “pas” er et udtryk for den tid man kører på banen, i mellem hvert pas kan man hvile ud, imens de øvrige grupper kører.

Du har lysten til at prøve at køre på bane og afprøve din mc´s og egne evner. Uanset din erfaring på landevejen vil vi anbefale de trackday ydbydere, som kan tilbyde specielle begynder kurser, kombineret med banekørsel. Læs mere..

Du har som minimum en almindelig mc at køre på. Det er lige meget om den er med eller uden afgift. Nogle arrangører giver ligefrem rabat på dine trackdays, såfremt du medbringer en MC med afgift. Så hvad venter du på ? Læs mere..

Kører du mc i forvejen, bør du have den beklædning, der skal til for at køre på bane. Du skal bruge jakke, bukser, støvler, hjelm, handsker og rygskjold. Læs mere..

En banedag i Danmark eller Sverige incl. kørsel frem og tilbage kan du få for under 2.000 kr. Ønsker du rigtig et ”weekend ophold” med både begynder kursus og efterfølgende banedag(e), skal du regne med en pris på 3-5.000 kr. Se oversigt over kurser & banedage
Læs mere..

Kan du svare JA til de 4 spørgsmål er du godt på vej til nogle fantastiske oplevelser. Find information på TrackdayGuiden og bliv klædt på til dine første banedage. Har du nogle spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte os.
Dick Peters
Trackdayguiden.dk

VIDSTE DU DET?

Ud-på-siden kørsel

Det er ikke uden god grund at hænge på siden af MC´en rundt i kurven. Ud-på-sidenkørsel skaber et lavere tyngdepunkt, cyklen kræver mindre hældning og dermed giver højere sving hastigheder og overskud. Plus det giver meget bedre fornemmelse for hældningen. Hvordan gør man det? I alt sin enkelthed: Sæt dig ned, før nedbremsning med kun én balde på sædet. I et venstresving, den venstre balle til venstre og omvendt. Knæ udstragt og “rid” på kurven. På et tidspunkt, vil du føle en blid strøg af knæet på asfalten. Dette er ikke grænsen – der er stadig meget mere at give af. Det er vigtigt igennem hele kurven at kigge så langt frem på banen som muligt. Find din egen stil eller efterlign andre til du finder teknikken.