RYTTERGÅRDEN - Affjedring – generelt

AFFJEDRING - GENERELT

Affjedringens opgave

Affjedringens opgave er at bevare hjulenes kontakt med vejen. Som udgangspunkt er det anbefalelsværdigt at henvise til mc’ens instruktionsbog, og kontrollere/indstille affjedringen, efter fabrikkens foreskrifter. Standard-opsætning er ofte et godt udgangspunkt.

Stort set alle sportscykler har følgende former for justeringsmulighed af affjedringen.

For de fleste motorcyklister er fabriksaffjedringsopsætningen på nyere racermotorcykler gode nok til, at der ikke skal gøres yderligere for at nyde glæden ved kørsel på trackdays.

Desuden kan det være svært at finde den indstilling, som passer bedst til den enkeltes køremåde.

Vælger man at begynde at justere affjedringen skal man vide, at man kan komme til at indstille affjedringen forkert og det går let ud over køreegenskaberne. Som regel er der langt større mulighed for at stille affjedringen forkert end rigtigt. Værd at vide er også, at man aldrig kan opsætte en cykel til at være perfekt til alt. Der vil altid være tale om et kompromis. Derfor findes der ikke en præcis manual til hvordan affjedringen skal indstilles.
Der er dog nogle grundlæggende principper man med fordel kan følge, hvis man føler et behov for at ændre i sin opsætning. Disse kan du finde i denne guide.

Ønsker du hjælp til opsætning af din motorcykels affjedring anbefaler TrackdayGuiden følgende affjedringseksperter:

AFFJEDRINGSEKSPERTER - MC

HyperPro

AH-Racing

ProMotor