RYTTERGÅRDEN - Dæktest
Valg af dæk ?
Valg af dæk er altid et varmt emne som diskuteres flittigt og kan være præget af “religion”. Der er mange faktorer der spiller ind på en køres oplevelse af et dæk. Specielt i de langsommere grupper hvor kørestil og opsætning af affjedring kan være meget forskellig, vil det give forskellige køreoplevelser fra person til person.

Det gælder om at føle sig sikker
Langt de fleste nye sportsprægede gadedæk kan sagtens anvendes til trackdays i de langsommere klasser. Der er selvfølgelig forskel i deres ydeevne, men det vil oftest være tilfældigt hvilket dæk du føler dig bedst tilpas med. Prøv dig frem, lyt til andres erfaringer men vælg det dæk som du føler dig mest sikker på.
Battlax S22
Der er skruet op for baneambitionerne med S22 i forhold til forgængeren S21. S22 byder på en 5delt multicompound struktur, med en hårdere midten, blødere trækområder og endnu blødere kant. Især det blødere accelerationsområde på hver side af midten til acceleration ud af sving er optimeret for bedre greb. Forbedringer er iøvrigt, øget stivhed i dækmønstret for bedre håndtering og performance på våd vej. Forbedret dækmateriale der fungerer bedre ved både højere og lavere temperaturer end forgængeren S21
Find yderligere information om S22 på Bridgestone´s egen hjemmeside

Et par ekstre ord med på vejen om S22…
Til trods for blødere gummi er der ikke gået på kompromis med levetiden, hvilket vi kan bekræfte efter 3 dages trackday brug til både instruktørkørsel og ræs.
Igen en varm anbefaling fra TrackdayGuiden, i vores øje et perfekt valg til køreren der kommer på gadecyklen til trackdays og rookien der gerne vil have et sæt dæk der nemt holder sig selv varme og oftest vil kunne holde en hel sæson.
Vi afprøvede dækkene med følgende dæktryk (kolde dæk):
For 28psi (Bridgestone anbefaler 31psi)
Bag 23psi (Bridgestone anbefaler 27psi)
Battlax S21
S21 er en blanding af den gennemprøvede S20EVO-vådteknologi og radikale nye funktioner, der løfter ydeevnen på tørt underlag til et højere niveau end S20 dækket. Den høje stabilitet ved S21 muliggør højere indkørselshastighed, en skarpere linje og hurtigere udkørselshastighed – hvilket giver dig en følelse af sikkerhed og præstation, når du kører gennem sving.
Find yderligere information om S21 på Bridgestone´s egen hjemmeside
S21 Sidste års model af dette dæk S20 imponerede os i forhold til køreegenskaber og holdbarhed. Bridgestone har lovet forbedring på flere punkter på årets model S21. Men kan et så alsidigt dæk forbedres, så det kan mærkes til bane brug. De forbedrede egenskaber i vådt føre har vi ikke haft lejlighed til at afprøve og de ekstra km i dækket kræver mange flere timers brug for at kunne bedømme det. Men det man kan konstatere, er at dækket har forbavsende lidt slid på trods af banekørsel og det er mere fleksibelt i forhold til dæktryk end sidste års model. Selvom dæktrykket blev ændret både op og ned forblev dækslidet rigtig flot.
Et par ekstre ord med på vejen om S21…
Battlax S21 er et meget alsidigt trackdaydæk til skiftende vejrforhold. Vi startede ud på våd og kold bane (5 grader) og sluttede på tør bane i høj solskin (15 grader). Vi kørte med uændret dæktryk alle dage og havde et pænt slidt. S21 har et perfekt greb til både den nye og mere erfarne trackdaykører. Ved hårdt press og acceleration ud af sving oplevede vi kun få kontrollerede udskridninger. Dette dog først ved aggressiv kørsel.
Vi afprøvede dækkene på Gsxr1000 med følgende dæktryk (kolde dæk):
For 28psi (Bridgestone anbefaler 31psi)
Bag 23psi (Bridgestone anbefaler 27psi)
TrackdayGuiden giver Battlas S21 gode anbefalinger med på banen, og kan roligt anbefale nye, som øvede trackdaykører S21erne.
Battlax S20 EVO
Battlax Hypersport S20 EVO overgår ifølge Bridgestone selv den testvindende foregænger Battlax S20 og udnytter fordelene af Bridgestone´s MotoGP dækteknologi. Den nye konstruktion og compound teknologi giver længere højtydende performance – og kilometerydelse samt forbedrede evner ved nedbremsning, kraftig accelaration og hurtige S-kombinationer. Selv i regnvejr overrasker det positivt under nedbremsning og kurvekørsel. Se Bridgestones anbefalinger til dæktryk på denne tabel.
Find yderligere information om S20 på Bridgestone´s egen hjemmeside
S20 er et rigtig godt dæk, som sikrer dig et godt greb og ikke mindst mange km på banen/landevejen, læs -> det vil holde til mange trackdays for grønne og blå kørere. Det er et meget alsidigt dæk som kan bruges på mange typer baner lige fra baner med mange lige strækninger til dem med mange sving. Dog kan det ses på dækket hvis man “piner” det med en 1000ccm, her vil det hurtigt blive for varmt og sliddet bliver øget markant.
Battlax R11
Byder på Bridgestones ULTIMAT EYE (TM) teknologi samt den nyudviklede “V-MS BELT” konstruktion, disse medvirker til et mere ensartet fordeling af dækkontakt med asfalten i sving, som reducerer sideudskridning, når der påføres power på vej ud af svingene, hvilket tillader at man åbner gassen tidligere. Kort sagt et højt niveau af greb, god kontakt og sikrere håndtering.
Find yderligere information om R10 på Bridgestone´s egen hjemmeside
R11 Der findes en SOFT og en MEDIUM udgave. Valg af “compound” træffes ud fra 2 faktorer, asfalt overflade temperatur, samt banen “stressfaktor”. Stressfaktoreren er høj på en bane med eksempelvis mange sving med korte intervaller. SOFT er det rette valg til kølige asfalttemperaturer kombineret med mindre stressende baneoverflade. MEDIUM er det rette valg til høje overfladetemperaturer kombineret med højere “stressfaktor”, eller en bane med overvejende høj “stressfaktor”
Des koldere overfladetemperatureren er, des højere skal “stressfaktoreren være før det bør vælges MEDIUM frem for soft. Ring Knutstorp – høj stressfaktor, er overfladetemperaturen højere end 20 grader, bør vælges MEDIUM Anderstorp Raceway – lav stressfaktor, er overfladetemperaturen lavere end 45grader, bør vælges SOFT
Anbefalede varmdæks dæktryk
Front 120 30-31 psi
Bag 180/190 25-26 psi
Bag 200 23-25 psi
Battlax R10 EVO
Bridgestone giver Battlax R10 EVO rosende ord med på vejen. Revolutionerende konstruktion og compound teknologi giver dig midlet til at flytte dine grænser. Vil du kaste den ind, gennem og ud af krogene – uden at tænke på svinget ? Så bare stol på Bridgestone’s mest advancerede MotoGP™ teknologi !. Hvis du troede du kendte til præcisionskontrol, så bered dig på en ny virkelighed. Ekstra kantgreb på fordækket og større forudsiglighed på bagdækket giver dig kontrol som aldrig før. Se Bridgestones anbefalinger til dæktryk på denne tabel..
Find yderligere information om R10 på Bridgestone´s egen hjemmeside
R10 levede til fulde op til de positive tilbagemeldinger, som vi havde hørt fra andre. Der er et rigtig godt greb i asfalten både ved accelaration, nedbremsing og nedlægning. Ved kørsel på en hurtigt bane med grov asfalt, oplevede vi dog et stort dækslid pga. høj varme i dækket. På trods af en del justringer på dæktryk og affjedring, lykkedes det os ikke at minimere slidet. Her viste det sig at S20 var langt nemmere at ”arbejde” med uden stort dækslid til følge. Til Blå & Rød gruppe holder disse 100%
Battlax RS10

Bridgestone giver Battlax RS10 gode karakterer. Den ny-udviklede compound og ændrede mønsterdesign giver markant forbedret nedbremsning på tør vej, øget accelaration og handling. De gir øget kraftoverførsel på begge hjul og leverer ægte højfarts-stabilitet og kontrol for hurtigere omgangstider på banen – og mere sjov uden for.
Find yderligere information om RS10 på Bridgestone´s egen hjemmeside
RS10 RS modellen er “gadeversionen” af R10 hvilket blandt andet medvirker til at sikre det gode greb ved lavere dæktemperatur på landevej.
Her er der igen tale om endnu et godt alsidigt dæk til trackdaykøreren, der minder om R10 udgaven i egenskaber. Den lavere “arbejdstemperatur” i RS dækket, resulterede i et forholdsvis større dækslid end Bridgestone S21 ved banebrug. Dækkene bliver presset mere på banen og opnår derved en højere temperatur end man opnår på landevejene. På trods af flere forsøg med forskelig dæktryk, lykkedes det os ikke at opnå det optimale slidmønster på dækket. Selvom dæktrykket blev ændret i forhold til det anbefalede, betød det ikke nævneværdig forskel i køreegenskaberne.
Det er en positiv egenskab når gadekørere bevæger sig ud på banen. Så er der nemlig en ting mindre at bekymre sig om. Sammen egenskab gør sig i øvrigt også gældende for S21eren.
Battlax Racing V02
Bridgestone beskriver deres V02 som “Udenfor kategori” – performance. Super kontaktfølelse gennem svinget betyder bedre kontrol på skridgrænsen – selv ved dybe nedlægningsvinkler. Den seneste konstruktionsteknologi sammen med den nye compound…en “gribende” oplevelse gennem hele temperaturskalaen og sikrer dig at du er klar på første omgang. Og som en ekstra bonus, kan du blive ved med at lave hurtige omgangstider takket være Battlax Racing V02 blødere – og mere slidstærke – compound. Se Bridgestones anbefalinger til dæktryk på denne tabel..
Find yderligere information om V02 på Bridgestone´s egen hjemmeside.
V02 er toppen af Bridgestone´s racedæk, hvilket også stiller krav til køreren. Det er rimelig nemt at holde dem varme og det giver dig en god trykhedsfølelse allerede på de første omgange. Er din mc opsat korrekt er der forholdsvis mange km i dækket sammenlignet med andre typer slicks. Der er ingen tvivl om at det er et dæk, som kan give den rette køre lidt ekstra. Spørgsmålet er bare om kørere i blå og rød gruppe vil være i stand til at kunne udnytte det.
Dækmaskine fra SayJes
TrackdayGuiden har haft mulighed for at afprøve dækmaskinen fra SayJes i sæsonen 2014.
Dækapparatet er udviklet af SayJes i Nykøbing S, hvis mål var at lave et dækapparat som var praktisk og effektivt til race og trackdays. Der findes flere dækapparater på markedet, men der hvor den største forskel ligger i dette apparat er i arbejdshøjden. Apparatet sættes nemlig fast på trækkuglen bag på bilen og løftes derved op fra jorden så du ikke skal kravle rundt på dine knæ. Det sættes fast på samme måde om trækkuglen, som man kender det fra et alm. cykelstativ. Apparatet understøttes af lodrette ben, som foldes ud under apparatet. Ideen er god, men det har desværre betydning for stabiliteten.
Apparatet har en effektivt klo (næb) til at trække dækket fra fælgen på en nem måde. Kloen er af hård plast og derved skånsom mod fælgen så der ikke efterlades ridser. Apparatet kan nemt indstilles så det passer til flere forskellige fælgstørrelser og man kan tilkøbe et system til at presset dækket løs fra fælgen mod en merpris.
Alt i alt kan man her få et dækapparat, hvor der er tænkt over tingene og som er nemt at transportere. I et og samme apparat kan du klare alle processor i et dækskift, hvis du medkøber det ekstra system til at presse dækket løs fra fælgen. Med en markedspris på omkring de 3.000 kr bør man dog gøre op hvornår det har tjent sig ind, hvis du kun er afsted få gange på en sæson.
Pros:
Pladsbesparende kontra en rigtig dækmaskine
Skånsom mod fælgen pga. kloens udførelse i hård plast.
Smart tilkobling til anhængertræk for god arbejdshøjde.
God invistering for klubber eller racehold.
Ved hyppige dækskift tjener dækapparatet sig hurtigt ind.
Cons:
Mange komponenter der skal samles og skilles ad.
Dækapparatet mangler “finish”.
Støttebenene mangler lidt stabilitet.
Afhængig af en trækkrog til montering
Mangler afbalanceringsmulighed