RYTTERGÅRDEN - Motorolie

Ved Motul kædespray “Factory line” bemærkede vi særligt at kædesprayen tørrede ekstremt hurtigt og efterlod stort set ingen overflødig smørrelse, kæden fremstod nærmest tør efter påføring (uden at være tør).

Rigtig fin vedhæftning og stort set ingen svineri på MC, selv efter godt med gas på banen!

Motorolie

Spekulerer du nogensinde på hvad det er en dyr motorolie gør, som er bedre end en billig?

Hvordan kan man se forskel på en "billig" olie og dyrere olier?

Og om det har det nogen indvirkning på motorens effekt?

Den svageste del i din motorcykel er koblingen. Langt de fleste motorcykler kører med det der kaldes en våd kobling (modsat en tør kobling som ofte ses på Ducati). Derfor er det vigtigt at den motorolie man benytter, både er anvendelig til motoren og koblingen.

En olie består af en blanding af forskellige råmaterialer og tilsætningsstoffer. Det kan sammenlignes lidt med måden hvorpå man laver en Smoothie. Man kan lave mange forskellige slags Smoothies som er “godt” for kroppen på flere måder. En slags giver energi, en anden vitaminer osv. På samme måde blander man en olies råmaterialer sammen efter om den skal bruges til en gammel motor, en højtydende motor osv.

Hvad er det så der gør kvalitets olier bedre end “billige” olier?

Svaret er at det er en kombination af ingredienser (teknologi) og erfaring (udvikling). Jo bedre råmaterialer og viden om hvordan de arbejder sammen – jo bedre olie.

For at få en ensretning på området er branchen gået sammen om at definere en række forskellige standarder.

JASO (MA, MA2 mf.) standarderne er blevet defineret for at angive oliens ydeevne. Du kan finde JASO godkendelsesmærket på etiketten med et JASO mærke og varenummer. “Billige olier” har oftest ingen officiel godkendelse. Hvor eksempelvis kvalitetsprodukter, såsom Motul 4 takts MC motorolier er JASO MA eller MA2 testet.

Hvilken JASO standard skal jeg vælge ?

JASO introducerede 2 ratings for 4 takts motorcykel olier:

JASO MA – Det var standarden for unit motorer enkelt hvor den våde kobling, gearkasse og motor, der anvendes den samme olie. JASO-MA olier indeholder ikke friktionsmodifikatorer.

JASO MB – Denne lavere standard var for cykler, der bruger separate olier til motor, kobling og gearkasse (f.eks Harley Davidson og BMWs).

JASO-MA2 – Denne specifikation blev indført i 2006 for moderne motorcykel motorer. Det er en højere standard af olie. JASO-MA2 godkendelse betyder olien er egnet til anvendelse i cykler med katalytiske konverterer i udstødningssystemet.

Ydeevnen af en MC motorolie er som sagt forbundet til formularen. Den rigtige additiv pakke, kombineret med de rette grundmaterialer, er nøglen til den bedste ydelse og beskyttelse. Dette er umuligt at styre med “billige olier”.

På grund af det høje omdrejningstal og en integreret gearkasse, vil “shear” effekten, reducere viskositeten* og have indvirkning på olietryk og beskyttelse.

Shear stabiliteten er et udtryk for den mængde viskositet, din olie mister under brug.

Med hjælp af shear-stabil-base-lagre, kan man beskytte motoren og gearkassen med en pålidelig oliefilm mod slitage.

Motul, bruger i deres 300V serie, en formular med “ester kerneteknologi”. Med “ester kerneteknologi” er denne olie i stand til at reducere det indre friktions tab i smøringskredsløbet, derved bibeholde den mekanisk energi, og samtidig give beskyttelse på samme tid.

Motoroliens farve er et produkt af den naturlige farve af tilsætningspakke og basismaterialer. Nogle producenter, såsom Motul, tilføjer en ekstra farve for der ved at understrege, at produktet i motoren tilhører deres premium produktserier.

Derved kan du ved første øjekast, genkende hvad der er inde i din motor.

Et par tips med hensyn til farven på olien. Altså om den er mørk eller lys i farven, efter længere tids brug.

Motul tilsætter gul fluorescerende farvestof til 300V Factory Line-produkter og rødt farvestof til 7100 produktsortiment. Efter noget tids brug vil farven på motorolie ændre sig. Hvor hurtigt farven ændrer sig er påvirket af driftsforhold, luft / brændstofblanding og brændstofkvalitet.

Kort sagt, jo mørkere olien er, jo mere slidt er olien i din motor.

*) Viskositet er en væskes træghed eller dens indre friktion. Eksempelvis er vand “tyndt”, hvorimod honning er “tykt”, hvorfor vand har en lavere viskositet end honning.